Tους ξέρουμε χρόνια. Τους αγαπάμε γιατί εκτός από καλά παιδιά είναι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου μπορούν χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα. Η συνέντευξη αυτή για να γίνει μας κούρασε λίγο είναι η αλήθεια γιατί δεν θέλαμε να είναι γλυκανάλατη.. .προτιμήσαμε την γλυκόξινη winkΟ σκοπός μας βέβαια σε καμία συνέντευξη δεν είναι να “χαϊδέψουμε” αυτόν που ρωτάμε ..αλλά την ομάδα του antivirus μάλλον την παιδέψαμε λίγο παραπάνω. Οι ερωτήσεις που ακλουθούν είναι από μια μίνι “έρευνα” που κάναμε σε μια μερίδα της γκέι Αθηναϊκής σκηνής σχετικά με την δράση τους και οι ερωτήσεις περνούσαν τις 50. Παρότι γνωρίζουμε πως δεν δίνουν συνεντεύξεις δέχτηκαν να τους υποβάλουμε στην “δοκιμασία” και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό. Κρατήσαμε λοιπόν τις 15 πιο… ζουμερές και είμαστε έτοιμοι να τους στήσουμε στον “τοίχο” για να τους εξετάσουμε. 



  Εκδίδετε το μακροβιότερο περιοδικό στην ιστορία της lgbt σκηνής από τον Απρίλιο του 2003. Πως ξεκίνησε η ιδέα και σε τι πιστεύετε οφείλεται η επιτυχία του; 


Γ: H ιδέα ξεκίνησε με την Μαριανέλλα Κλώκα και στα πλαίσια της δράσης οργανώσεων του ανθρωπιστικού κινήματος. Η αρχική του ιδέα πέρα από το προφανές κομμάτι της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας ήταν και να χρηματοδοτεί αποστολές της οργάνωσης στην Αφρική και την Ασία. Κατά τη διάρκεια των χρόνων απέκτησε δική του οντότητα και στρατηγική μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα σχεδόν δέκα χρόνια μετά. Η επιτυχία που θεωρώ οτι έχει οφείλεται καθαρά στο ότι έχει δημιουργηθεί μια ζεστή ομάδα που το αγαπάει και από τότε μέχρι σήμερα δε μας έχει απασχολήσει το προσωπικό κέρδος από αυτό. 

  Με τους ανταγωνιστές σας αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο τι σχέση έχετε; 

Γ: Για να είμαστε ειλικρινείς η λέξη ανταγωνισμός σε μια τόσο κλειστή κοινότητα και με ανθρώπους που στη τελική θέλουν απλά να ζήσουν κάνοντας πράγματα που γουστάρουν και ταυτόχρονα να βοηθήσουν ή να δώσουν στην κοινότητα δε μας τρελαίνει. Πιο πολύ συναγωνιστές τους βλέπουμε. 


Ν: Και με τους περισσότερους όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις μας ήταν και είναι πολύ καλές.

 Πόσο πιστεύετε ότι ο Έλληνας γκει έχει κάνει βήματα να “βγει” από την ντουλάπα και να αποδεχτεί και να παλέψει το δικαίωμα του στην διαφορετικότητα ; 

Ν: Αρκετά βήματα. Pride 2005 – 700 άτομα , Pride 2012 – Πάνω από 10.000 άτομα. Αλλά φυσικά έχει ακόμη. 



  Είστε υπέρ του δικαιώματος του γκέι γάμου και της αναγνώρισης παιδιών απο δύο άτομα του δύο φύλου; 

Γ-Ν: Προφανέστατα. Πιστεύουμε στην απόλυτη ισότητα και στα ίδια δικαιώματα για κάθε άνθρωπο στη γη.

  Πιστεύετε πως έχει σημασία να δηλώνουμε ότι είμαστε γκέι (και δεν εννοώ τον κινησιακό ή επιδεικτικό τρόπο) στην καθημερινότητα μας χωρίς αυτό να αποτελεί φόβο; 
Ν: Θεωρούμε πως είναι σημαντικό μια τέτοια συμπεριφορά να είναι η καθημερινότητά μας. Τι πιο φυσιολογικό από το να βγεις ραντεβού, να εκδηλώσεις την αγάπη σου ή τη λύπη σου όπως ο υπόλοιπος κόσμος;

  Πως θα κρίνατε ένα άνθρωπο που δεν έχει καταφέρει να τα βρει με τον εαυτό του και αντιδρά με ομοφοβικές αντιδράσεις για να καλύψει αυτά που νοιώθει; 


Γ: Δεν θεωρούμε εαυτούς κριτές κανενός. Ο κάθε άνθρωπος έχει το απόλυτο δικαίωμα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τους φόβους και τα κολλήματά του όποτε και όπως αυτό θέλει. Σαφέστατα και για εμάς η ιδανική περίπτωση είναι μια απελευθερωμένη από κολλήματα ύπαρξη, αλλά αυτό δεν εκβιάζεται. Στο κομμάτι του πως αντιδρά όμως ένας άνθρωπος για τους χι, ψι λόγους όριο θα πρέπει να είναι η ελευθερία του άλλου. Και νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ως δράση σε τέτοιες συμπεριφορές είναι να δείχνουμε το καλύτερο κομμάτι μας, αντί για το χειρότερο. 

  Σχολιάστε μας το όλο θέμα με την ΧΑ. Μήπως μεγαλοποιούμε τα πράγματα ή όντως υπάρχει ορατός κίνδυνος; 

Γ: Σαφέστατα και υπάρχει κίνδυνος. Αλλά ακριβώς όπως το είπες. Ορατός πλέον. Δε πιστεύω ότι ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο το 10% των ελλήνων μετακινήθηκαν 10 βήματα προς τον φασισμό. Σαφώς θα δεχτώ ως δικαιολόγηση την κρίση και την προπαγάνδα και τη χαζομάρα του κόσμου (πολύ επικίνδυνο)… Αλλά δυστυχώς τα νούμερα είναι απόλυτα ως οπτική και δεν είναι καλά. 
Αλλά πλέον τα βλέπουμε και αυτό είναι σημαντικό. 

 Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ομοφυλόφιλους πολιτικούς, δημάρχους και καλλιτέχνες. Στο εξωτερικό, κάποιοι έχουν το θάρρος να το παραδεχτούν .Εδώ γιατί πιστεύετε πως δεν συμβαίνει αυτό; 

Γ: Συμβαίνει σε πολύ πιο μικρό βαθμό νομίζω και όχι τόσο πολύ σε αυτούς που θα έλεγες «τα μεγάλα ονόματα». Και νομίζω είναι ο φόβος, ο λόγος. Θα χάσουν ψήφους, θα χάσουν κοινό, θα χάσουν δε ξέρω τι. Αλλά προφανώς όλοι και όλες έχουν το δικαίωμα να εκτεθούν όσο και όποτε επιλέξουν. Απλά είναι κρίμα. 

 Γιώργος Καμίνης ή Γιάννης Μπουτάρης; Ποιός νομίζετε πως είναι πιο ακομπλεξάριστος;

Γ- Ν: Και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σίγουρα μας συγκίνησε το γεγονός ότι ο Μπουτάρης ήταν μπροστάρης στο Thessaloniki Pride.



 Η εταιρεία που εκδίδει το περιοδικό είναι ΜΚΟ .Παράλληλα διαχειρίζεται και το gaydar.gr και πολλά από τα της events γκει σκήνης σας φέρουν ως διοργανωτές και εισπράκτες κέρδους. Πόσο μη κερδοσκοπική είναι λοιπόν και πόσο διαφορετικοί είστε απο άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με την γκει σκήνη είτε σε έντυπα, είτε σε site και είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι; 

Ν: Λοιπόν, ευκαιρία και για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Μια μη κερδοσκοπική εταιρεία είναι εταιρεία. Η μόνη διαφορά της με τις υπόλοιπες είναι ότι δεν μπορεί να μοιράσει τα κέρδη της στους εταίρους της και τίποτα άλλο. Όχι οτι δεν μπορεί να έχει κέρδη ή έσοδα ή υπαλλήλους. 



 Ο εκδότης του περιοδικού σας είναι παράλληλα και πρόεδρος του Athens Pride. Ενος φεστιβάλ που στο καταστατικό του ορίζει πως οτι απαγορεύει την κερδοσκοπία .Στην πλατεία όμως είδαμε το περίπτερο σας με 3 χορηγούς σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πλατείας; Πως συμβαδίζουν αυτά; Όπως φυσικά και άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής διατηρούν καθαρά κερδοσκοπικές σελίδες και έντυπα. Πόσο φυσικό είναι αυτό όταν μιλάμε για ακτιβισμό και για διαφάνεια; 

Γ: Αρχικά το Athens Pride δεν έχει πρόεδρο. Έχει μια επιτροπή από άτομα κάθε χρόνο που παίρνουν την ευθύνη εθελοντικά και χωρίς χρήματα να κάνουν το PRIDE. Και τους βγαίνει η πίστη είτε το κάνουν αριστουργηματικά είτε με λάθη. Προφανώς και τα άτομα που στελεχώνουν αυτή την επιτροπή είναι άτομα της κοινότητας και ιδανικά άτομα με εμπειρία στον τομέα που αναλαμβάνουν.
Δεν καταλαβαίνω καθόλου το γιατί κάποιος δε μπορεί να είναι ακτιβιστής και ταυτόχρονα να κάνει μια δουλειά παρεμφερή. Δηλαδή πειράζει κάποιον ότι χρησιμοποιούμε επαγγελματική τεχνογνωσία δωρεάν στο pride για να το κάνουμε καλύτερο; 
Η διαφάνεια δε του pride είναι απόλυτη με αναφορά στην εταιρεία και τα μέλη της κάθε χρόνο. 
Και τέλος νομίζω πως έχει νόημα να μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τέτοιες ερωτήσεις ή να μπαίνουμε σε διαδικασίες ξεκατινιάσματος εντός κοινότητας, αφού σκεφτούμε γιατί το κάνουμε. Γιατί έχουμε το καλό του pride ή της κοινότητας στο κεφάλι μας ή απλά γιατί νιώθουμε την ανάγκη απλά να κράξουμε προς πάσα κατεύθυνση; Κάτι που γίνεται με γνώμονα τη βελτίωση του θεσμού με αφορά, τα υπόλοιπα απλά με αφήνουν αδιάφορο. 
 Το ΚΕΛΛΠΝΟ είναι ένας από τους χορηγούς σας. Πόσο εύκολο είναι να το καταγγείλεις σε κάποια λάθη όταν σε χρηματοδοτεί; 

Ν: Πολύ εύκολο, όπως και έχει γίνει. 


 Πιστεύετε πως το antivirus είναι σχεδιασμένο για να αρέσει στο γκέι κοινό ή στις διαφημιστικές που συνεργάζεστε; Και μη μου απαντήσετε με το νούμερο του τιράζ σας γιατί θα σας θυμίσω πως είστε free press και όχι έντυπο που αγοράζει κάποιος οπότε και θα φαινόταν η καθαρή εμπορική αξία του. 

Γ: Αρχικά το antivirus είναι σχεδιασμένο ώστε η κατεύθυνσή του να αρέσει σε εμάς. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να περάσουμε μια αισθητική ή άποψη ή όπως θες πες το και στην κοινότητά μας και πιστεύουμε ότι αρέσει. Σύντομα ελπίζουμε και ακόμη περισσότερο μια και ετοιμάζουμε σοβαρές αλλαγές. Και σαφέστατα έχει εμπορικές στήλες οι οποίες και διαβάζονται και υποστηρίζονται από τις εταιρείες ή διαφημιστικές που συνεργαζόμαστε. 

Ν: Όσο για αυτό που αναφέρεις για την καθαρή εμπορική αξία, είναι πέρα για πέρα λάθος. Και σε διαβεβαιώνω το να κάνεις ένα press της ποιότητάς μας και των σελίδων μας, free θέλει πολύ περισσότερη και σοβαρή δουλειά από το να το βγάλεις στο περίπτερο. Και η στρατηγική μας ήταν πάντα το antivirus να είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε όλες και όλους. 

  Πολλοί σας “κατηγορούν” πως το έχει πάψει να δείχνει τόσο γκέι και πως δεν ασχολείται με θέματα που θα τους ενδιέφερε να δουν στις σελίδες του. Σε αρκετά σοβαρά ζητήματα φαίνεστε να μην έχετε πάρει θέση πέρα από τυπικές αναφορές. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθεια σας να κρατάτε χαμηλό προφίλ ή υπάρχει άλλος λόγος? 

Ν: Αρχικά δεν έχω ακούσει τέτοιο κατηγορώ. Με αφιερώματα για bullying και συνεντεύξεις υποστήριξης από ανθρώπους που ούτε θα φανταζόμασταν χρόνια πριν ( Μούσχουρη, Ρουβάς, Gaultier κτλ) και ταυτόχρονα οτιδήποτε γίνεται στην κοινότητα να δημοσιεύεται στο www.antivirusmagazine.gr θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. 

Γ: Χαμηλό προφίλ δεν μας ενδιαφέρει να κρατάμε, αλλά ταυτόχρονα δε μας ενδιαφέρει να μπλεκόμαστε σε ανόητες παιδιάστικες κόντρες. Το θεωρούμε απαξιωτικό για τους ανθρώπους που μας προτιμούν και μας διαβάζουν. Οπότε κρατάμε απλά το προφίλ που μας κάνει να νιώθουμε συνοχή και όμορφα. 

  Ένα γκέι περιοδικό πιστεύετε πως πρέπει να είναι αντικειμενικό στην ενημέρωση που κάνει στο κοινό του ή ισχύει ο νόμος του κέρδους …δεν με πληρώνεις δεν σε αναφέρω;

Ν: Φυσικά και θα πρέπει να υπάρχει η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση. Αλλά μην ξεχνάς πως και το τι κρίνει ο καθένας σημαντικό να γράψει ή να αναφέρει είναι καθαρά υποκειμενικό. 

Γ: Το antivirus πλέον ως έντυπο δεν έχει όπως θα ξέρεις καθαρό ενημερωτικό χαρακτήρα με την έννοια του τι παίζει στην πόλη. Το ενημερωτικό μας μέσο είναι το site μας το οποίο θεωρούμε πως ενημερώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και σίγουρα όχι με βάση του ποιος δίνει τι, αλλιώς θα έιχαμε δυο νέα την εβδομάδα αντί για πενήντα


Φυσικά ευχαριστούμε τον Γιάννη και τον Νίκο για την συνέντευξη αυτή και περιμένουμε να διαβάσουμε το νέο antivirus που έρχεται με άλλο ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο.